Ley· DECRET 172/1999, de 29 de juny, sobre canalitzacions i infraestructures de radiodifúsió sonora, televisió,tefonia básica i altres serveis per cable en els edificis.

 

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

DOGC núm 2925 -07/07/1999

Departament de Política Territorial i Obres Públiques

· DECRET 172/1999, de 29 de juny, sobre canalitzacions i infraestructures de radiodifúsió sonora, televisió,tefonia básica i altres serveis per cable en els edificis.

DECRET

172/1999, de 29 de juny, sobre canalitzacions i infraestructures de radiodifusió sonora, televisió, telefonía básica i altres serveis par cable en els edificis.

La Generalitat de Catalunya va preveure l'any 1991 la necessitat de dotar els edificis de nova construccio de les canalitzacions necessáries que permetessin l'accés als serveis de telefonía i altres serveis per cable. A aquest afecte va adoptar dues disposicions reglamentáries: el Decret 274/1991, de 14 d'octubre sobre canalitzacíons de telefonía i altres serveis per cable en els edíficis de nova construcció, i 1'Ordre del titular del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de 12 de novembre de 1991, d'aprovació de la norma reglamentária d'edificació NRE-CXT/91 sobre canalitzacions per a la xarxa de telefonía i altres serveis par cable en els edificis de nova construcció.

La primera d’aquestes disposicions contenía l'obligatorietat de fer aquestes canalitzacions en els edificis de nova construccio i en els edificis resultants de les obres de gran rehabilitació, com també el deure de les companyies subministradores dels serveis d'utilitzar aquestes canalitzacíons. Par la seva part, 1'Ordre definía les dimensions i el disseny que obligatóriament havia de tenír la canalització, com a suport físic on s'han de situar els elements de la xarxa.

D'ençá dela publicació d'aquestes normes, les tecnologías disponibles actualment han permès la creació de nous serveis de telecomunicacions i de radiodifusió i de televísió, l’us i l'accés als quals han esdevingut encara més generalitzats i més imprescindibles en els diferents àmbits de la vida humana tant con doméstica. També, en un altre ámbit s'ha de remarcar la liberalització dels serveis de telecomunicació amb l‘aparició de nous operadors.

Por aquestes raons, es considera necessária l’adaptació del Decret 274/1991, de 14 d'octubre, i la seva normativa de desplcgarnent. Amb la nova regulació es permetrá una millor adaptació a les necessitats actuals, l'establiment de mesures que permetin gaudir d'aquests serveis' a tots els edificis existents, així com el fet de poder recollir les exigences contingudes en determinades normes que s' han promulgat sobre el terna.

Entre aquestes disposicions es poden esmentar la Llei 11/1998, de 24 d'abril, general de telecomunicacions, i el Reial decret llei 1/1998, de 27 de febrer, sobre infraestructures comunes en els edificis per a l’accés a serveis de telecomunicació. No obstant l'existéncia d'aquestes dísposicioris sobre les telecomunicacions, les prescñpcions contingudes en les normes a adoptar pel Govern de Catalunya tenen el carácter de norma de l'edíficació i , per tant, es poden incardinar dins de la competencia exclusiva de la Generalitat recollida en l’article 9.9 de L’Estatut d’ autonomia de Catalunya.

En conseqüència d'acord amb el dictamen de la Comíssió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Política Territorial í Obres Públiques í d’ acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

En els projectes d'edificació d'immobles i en els edificis resultants de les obres de gran reliabilitació s'han de preveure les canalitzacions i infraestructures necessáries per a la incorporació de les xarxes destinades als serveis de radiodifúsió sonora, de televisió, de telefonía básica i d'altres serveis per cable que s'estableixen l'annex d'aquesta norma

Les canalitzacions i infraestructures han de permetre l’ accés de l'usuari a aquests serveis sigui quin sigui el mitjà emprat per al seu transport: cable, sistermes terrestres vía radio o satèl-lit.

Article 2

En el cas d'edificis existents, on es facin obres de rehabilitació en els seus elements comuns amb càrrec a fons públies, que disposin de xarxes de telefonía, de radiodifusió sonora i de televisió, i en la rehabílitació dels quals no s'hagi previst la substitució de les infraestructures de les xarxes existents, només cal col-locar una canalització i els elements annexos necessaris per als serveis per cable, sempre que así disposi de la infraestructura externa necessaria que permetí dotar l'edifici d'aquests serveis. Si l'edifici no disposa de xarxa de telefonía o de radiodifusió sonora i de televisió cal col-locar també la canalització i els elements annexos necessaris per a la xarxa que hi manqui..

Article 3

Les caracteristiques les dimensions i la resta de condicions que han de complir aquestes canalitzacions són les que es concreten en el text i en els quadres que consten com annex a aquest Decret

Article 4

4.1 L’ observança de les normes contingudes en aquest Decret s'ha de fer constar en els projectes dels edificis en els quals les seves prescripcions són de compliment obligatorí.

4.2 Els operadors resten obligats a passar les xarxes dels serveis per les canalitzacions construidas a tal afecte pel titular o titulars de l'edifici.

Article 5

Els Departaments de la Generalitat han de vetllar pel complíment d’aquest Decret en els edificis que promoguin o supervisin d'acord amb les seves competéncies, i a aquest efecte, poden fer les inspeccions que calgui dels projectes, les obres i els edificis.

Disposició derogatòria

A l'entrada en vigor d'aquest Decret queda derogat el Decret 274/1991, de 14 d'octubre sobre canalitzacions de telefonía i altres serveis per cable en els edificis de nova construcció í l'Ordre de 12 de novembre de 1991, d’aprovació de la Norma reglamentària d'edificació NRB-CXT/91, sobre canalitzacions per a la xarxa de telefonía i altres serveis per cable en els edificis de nova construcció.

Disposició final

Aquesta disposició entrará en vigor el mateix día de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 29 de Juny de 1999

Jordí Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Pere Macias i Arar

Conseller de Política Territorial i Obres Públiques

Annex

Especificacions tècniques mínimes de las edificacions en matèria de telecomunicacions

1.- Objete

Aquestes especificacions técniques tenen par objecte establir els requisits mínims que, des d’un punt de vista técnic han de complir les canalitzacions, els recintes i els elements complementaris que continguin la infraestructura comuna de telecomunicacions per facilitar el seu desplegament, manteniment i reparació, i contribuir d'aquesta manera a fer possible que els usuarís finais accedeixin als serveis de telefonia disponible al públic i xarxa digital de serveis íntegrats, telecomunicacions par cable radiodifusió i televisió terrenal i per saté1-1it.

2.- Caracteristiques de les canalitzacions d’ infraestrutures de telecomunicacions.

2.1 Xarxa.

És el conjunt de cables, elements de connexió i altres equips actius o passius que cal instal-lar per poder subministrar els diferents serveis de telecomunicacions als usuaris.

2.2 Canalització

És el suport fisic on se situen els elements de les xarxes dels serveis de telecomunicació, i está formada por:

2.2.1Canalització externa

Está formada per les canalitzacions ganarals des operadors, els pericons i la canalització de derivació fins al punt d'entrada general a cada edifici o espais comuns o privatius que hi estan vinculats.

2.2.2Punt d'entrada general.

Es el lloc per on els operadors accedeixen a cada edificí o espais comuns o privats que hi estan vinculats.

2.2.3Canalització d'enllaç.

Está formada par les canalitzacions i els elements de registre que calguin des del punt d’ entrada general fins al recinte d’ instal-lacions de telecominicacions.

2.2.4Recinte d'instal-lacions de telecomunicacions (RIT).

És el recinte que permet establir la unió entre les xarxes d'alimentació dels serveis de telecomunicació dels diferents operadors i les xarxes de distribució de l'edifici. En aquest espai s'hi han d'instal-lar els elements de conexió, adaptació i distribució dels diferents serveis de telecomunicació.

2.2.5Canalització interior de l'edifici.

És la que suporta les xarxes de distribució dels serveis de telecomunicació des del RIT fins al registre d'accés d'usuari, i está formada per:

a) Canalització principal: és la canalització que connecta els dos recintes d'instal-1acions de telecomunicació

b) Registre de planta: connecta la canalització principal amb la secundària

e) Canalitració secundària: connecta els registres de planta amb els registres d'accés d'usuari.

d) Registres de pas: element per facilitar els canvis de direcció o bifurcació de les canalitzacions.

2.2.6Registre d' accés d'usuari.

Es el registre que conté els elements de connexió entre la canalització interior de l ‘edifici i la canalització interior d ‘usuari i està ubicat a l'interior de cada unitat privativa.

2.2.7Canalització interior d' usuari.

És la canalització que surt del registre d'accés d'usuari i arriba a cada un deis punts de presa d'usuari.

2.2.8 Punt de presa d'usuari.

És el punt que permet la connexió dels equips d'usuari amb les xarxes dels serveis de telecomunicació.

3.-Condicions de disseny í dimensionament

3.1 Las canalitzacions interiors d'edifici han de passar por elements comunitaris de l'edifici.

3.2 Es recomana emprar canaletes o galeries de servei per les facilitats d’instal-lació de les xarxes que comporten.

3.3 Canalització externa.

El seu disseny, dimensions, execució i manteniment van a càrrec de cada operador, i ha d'arribar fins al punt d ‘ entrada general.

3.4 Punt d'entrada general.

En tot edifici de més de quatre habitatges, oficines o locais hi ha d'haver.

a) Un punt d'entrada general soterrat que faciliti el pas de dos conductes de 60 mm de diámetre interior de paret llisa (un per servei de ràdio freqüència i 1'altre per serveis en banda base).

b) Un punt d'entrada general superior a la coberta de l'edifici que facilití el pas de dos conductos de 60 mm de diámetre interior de paret llisa.

En el cas d'edificis de quatre habitatges o menys o bé quan es tracta d'habitatges unifamiliars, oficines o locais, els conductos especificats anteriorment seran de 40 mm La seva execució anirà a càrrec de la propietat de l'edífici

3.5 Canalització d'enllaç.

Aquesta canalítzació ha d'estar formada per una canaleta de 70 cm2 de secció, equívalent a dos tubs de diàmetre de 60 mm o bé per dos tubs d'aquest mateix diàmetre amb paret interior llisa. Poden anar encastades o ser superficials.

La seva execució i manteniment va a càrrec de la propietat de l'edifici.

Per facilitar l’ estesa de les xarxes s'han de col-locar registres d'enllaç (armaris o pericons) en les canalitzacions per, tubs en els casos següents:

a) Cada 30 m de llargària en canalitzacions encastades o superficíals i cada 50 m en canalitzations soterrades.

b) En el punt d'intersecció de dos trams rectes no alineats.

Les dimensions minimes d'aquests registres d'enllaç són de 40 x 20 x 12 mm (alçada x amplada x fondària) per al cas de registro en parets. En el cas de pericons les dimensions interiors mínimes són de 20x20x20mm.

3.6 Récinte d'instal-lacions de telecomunícacions (RIT)

El projecte arquitectònic ha de preveure dos recintos de tipus modular amb porta d’obertura cap a l'exterior, amb els sistemes de ventilació que el servei requereixi.

Ha de tenir les dimensions següents

Unitats privatives (*) Alçada Amplada Fondària
Fins a l2 700mm 600mm 350 mm
De 13 fins a 25 1200 mm 800 mm 350mm

> 25 Projecte específic, sense que doni dimensions inferiors a les 25 unitats a incloure en el projecte d'edificació.

(*) S' entén per unitat privativa tot habitatge, local comercial o oficina.

L'armarí o recinte s’ha de situar en zones comunitáries o dintre de recintes específics per serveis. Un s'ha de col-locar a la part superior de l'edifici i l'altre a la part inferior per rebré les instal-lacions que vinguin soterrades.

Els armaris han de disposar davant d’ells d’un espai lliure amb una fondària d’1,0 m com a mínim, perquè els serveis tècnics de telecomunicacions hi puguin treballar.

Ha de disposar d’ una línia eléctrica de secció igual o superior a 2 x 2,5 mm2 + posada a terra, encastada o superficial.

3.7 Canalització interior de l'edifici.

Ha d'estar formada per canaletes o per tubs de paret interior llisa que poden anar encastats o superficíals.

3.7.1 Canalització principal.

En el cas de tub s'ha de projectar en trams rectilinis. En els canvís de direcció cal disposar dels preceptius registres de pas. La seva execució va a cárrec de la propietat.

Ha de tenir les dimensions seguents:

Unitats privatives(*) Secció canaleta, equivalent a Æ
Fins a12 26 cm2, equivalent a 2 Æ40
De 13 a 25 60 cm 2 equivalent a 2Æ60
> 25 Projecte específic a incloure en el projecte d'edificació

(*) S' entén per unitat privativa tot habitatge, local comercial o oficina.

3.7.2Canalització secundària:

S'han de projectar en trams rectilinis. En el cas de canvis de direcció, cal disposar dels preceptius registres de pas. L’ execució va a cárrec de la propietat.

Han dé' tenir les dimensions següents:

Unitats Privatives (*) Secció canaleta, equivalent a Æ
D’1a 3 unitats 8 cm2, equivalent a 2Æ 20
De 4 a 6 16 cm2, equivalent a 2Æ 30
> 6 Project especific

(*) S'entén per unítat privativa tot habitatge, local comercial o oficina.

3 7.3 Registre de planta:

S'ha de col-locar un registre de planta en cada punt de distribució de la canalítzació principal cap a la canalització secundária La seva execució va a càrre de la propietat.

Ha de tenir les dimensions següents:

Unitats Alçada Amp1ada Fondària
privatives per planta (*) (mm) (mm) (mm)
D’1 a 3 200 200 120
De 4 a 6 200 400 120
Més de 6 Projecte especifi

* S'entén per unitat privativa tot habitatge, local comercial o oficina.

3.7.4Registre de pas.

Quan s'insta1-lin canonades es col-locaran registres de pas en els casos següents:

a) Cada 15 m de longitud de les canonades.

b) En cada canvi de direcció o bifúrcació de la canalització.

Els registes podran ser vistos o encastats i seran accessibles. L'execució anirá a càrrec de la propietat.

3.7.5 Registre d ‘accés d'usuari.

En cada unitat privativa es col-locará un registre d'accés d’usuari de 200 x 200 x 120 mm.

Els registres d'accés d'usuari podran ser vistos o encastats. L'execució anirà a càrrec de la propietat.

3.7.6 Canalització interior d'usuari.

La canalització interior d ‘usuari pot ser llisa o corrugada.

3.7.7.- Punt de presa d’usuari.

En les obres de nova edificació i en les de gran rehabi1itació s'instal-laran, com a mínim, dos punts de presa de radiodifúsió i televisió (terrenal i satèl-lit) i dos punts de presa de telefonia.

Hi haurà d'haver una presa de corrent elèctric a una distáncia màxima de 0,60 m de cada punt de presa de radiodifusio i televisió. L'execució anirà a cárrec del promotor, del propietarí de l’edifici o de la comunitat de propietaris.

3.7.8 Espai exterior per als elements de captació.

Es reservarà suficient espai fisic, en funció del projecte técnic d’ instal-lació de la infraestructura comuna de telecomunicació, lliure d’obstacles, a la part superior de l’immoble, per a la instal-lació d'elements de captació dels senyals de radiodífusió, de televisió i altres serveis vía radio, tant dels que són de difusió terrenal com dels que ho son per satèl-lit